Val Thorens

Val Thorens više godina za redom odnosi titulu najboljeg ski centra na svetu. Svakako najprestižnije francusko skijalište, najviši skijaški centar u Evropi (smešten na 2.300 m.n.v.), i deo je najveće skijaške oblasti na svetu TRI DOLINE (Les Trois Vallees) sa  600 km uređenih staza.

Obzirom na veliku nadmorsku visinu Val Thorensa i glečera de Pelet, često velika količina snega znači da je letovalište obično otvoreno od sredine novembra do početka maja. Najviši vrhovi skijanja su Pointe du Bouchet (3220 m) i Cime de Caron (3200 m), sa istoimenom žičarom, jednom od najvećih na svetu sa kapacitetom od 150 + 1 putnika.

Mnoge padine Val Thorensa okrenute su ka severu i severozapadu, što stvara dobre snežne uslove. To znači da staze nisu toliko osunčane, tako da skijalište teži privlačenju skijaša zainteresovanih više za skijanje nego za uživanje na suncu. Međutim, zimovalište je okrenuto prema jugu i mnogi ljudi uživaju sedeći vani na suncu kada završe sa skijanjem. Val Thorens ima ukupno 68 markiranih staza i nekoliko parkova.

Tri doline su dom 8 svetski poznatih ski centara: pored Val Thorens-a, tu su još i Les Menuires, Meribel, Saint Martin de Belleville, Courchevel, Orell, Brides-les-Bains i La Tania. Svaki od ski centara, unutar kompleksa, je priča za sebe…
Ako vam to nije dovoljno, više ne možete dobiti…

👉 Autobuski polazak 🚌 31.01.2020. (01.02./08.02.)