Putovanje u Grčku

Trenutno nema ograničenja za ulazak u Grčku.

VIZNI REŽIM
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Grčka je članica Šengenskog sporazuma, što znači da nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Pri tome, pasoš treba da važi najmanje tri meseca od datuma planiranog napuštanja Grčke. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdala Koordinaciona uprava.Ukoliko se putuje iz drugih razloga (studije, posao, spajanje porodice i sl.), sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti odgovarajuću nacionalnu vizu, kojom se po dolasku u Grčku započinje postupak dobijanja dozvole boravka.

Putnicima se savetuje da prilikom ulaska i izlaska iz Grčke, provere da li su im grčki pogranični organi stavili pečat o ulasku/izlasku u pasoš (tokom turističke sezone se dešava da zbog gužve pogranični organi samo pogledaju pasoš, bez stavljanja pečata), kako ne bi imali problema prilikom putovanja u zemlje Šengena.

VAŽNO
Skrećemo pažnju da, tokom turističke sezone, građani ne ostavljaju u vozilima lična dokumenta, kofere, torbe i ostale vredne stvari. Takođe, savetuje se građanima da sa sobom imaju kopije pasoša i dokumenata u vezi sa vozilom kojim putuju, budući da u slučaju krađe ili gubitka, posedovanje kopija umnogome olakšava proces prijave u Policiji Grčke, kao i eventualni pronalazak. Gubitak pasoša prijavljuje se najbližoj policijskoj upravi ili eventualno turističkoj policiji, dok krađa automobila i dragocenosti prijavljuje kod redovne policije. Posebno se savetuje oprez prilikom parkiranja motornih vozila (po mogućstvu u obezbeđenom, ograđenom ili prostoru pod video nadzorom).

SOCIJALNI SPORAZUMI
Od 1. marta 2020. godine na snazi je Sporazum o socijalnom osiguranju, koji uređuje oblast penzijskog i invalidskog osiguranja i primenjuje se na sva lica koja su osigurana prem asrpskom i grčkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, kao i na lica koja ostvaruju prava na davanja po osnovu tih lica (članovi porodica umrlih osiguranika, odnosno korisnika).

Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana Sporazumom.

Takođe, savetujemo da pred putovanje u Grčku građani iz istih razloga od matičnih filijala RZZO pribave potvrde o zdravstvenom stanju osiguranog lica radi korišćenja zdravstvene zaštite u inostranstvu u hitnim slučajevima, kako bi im eventualni troškovi bili priznati (potrebno je čuvati celokupnu dokumentaciju o lekarskoj intervenciji za postupak refundacije troškova).

Savetujemo svim putnicima da imaju putno zdravstveno međunarodno osiguranje.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA
Ukupna bezbednosna situacija u Grčkoj je dobra. Zbog mera štednje Vlade Grčke, u velikim gradovima, posebno u Atini i Solunu, česte su demonstracije, koje se redovno dešavaju u pojedinim i uglavnom istim delovima grada, tako da, ako se isti izbegavaju, nema opasnosti po bezbednost građana.

Skrećemo pažnju srpskim državljanima na mogući rizik od krađa, posebno tokom turističke sezone. Preporuka je da se u vozilima ne ostavljaju lična dokumenta, koferi, torbe i ostale vredne stvari. Našim građanima se savetuje da sa sobom nose fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.

Pojedine turističke destinacije, poput mesta Laganas na ostrvu Zakintos, Kavos na ostrvu Krf ili Malia na ostrvu Krit, na lošem su glasu, zbog čestih ekscesa, krađa, prekomernog konzumiranje alkohola i zloupotreba narkotika, što je potrebno imati u vidu prilikom izbora destinacije za odmor u Grčkoj.

Telefoni za hitne slučajeve: hitna pomoć 112, vatrogasci 199, policija 100, turistička policija 1571, obalska straža 108.

OSTALO
Zvanična valuta je evro. Plaćanje u drugoj valuti nije moguće. Plaćanje karticom je moguće u najvećem broju prodavnica, ugostiteljskih i smeštajnih objekata. Ipak, dešava se da manji trgovački i ugostiteljski objekti nemaju potrebnu opremu i ne primaju kartice, te je poželjno uvek imati određeni iznos gotovine.

KONTAKTI:
Prilikom boravka u Grčkoj, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Atini (adresa: Vasilissis Sofias Ave. 106, 11527 Atina), putem sledećih brojeva telefona +30 210 777 4344, +30 210 777 4355 i 30 210 747 2360, kao i elektronske adrese: embassy.athens@mfa.rs i embassy.athens.consular@mfa.rs.
Ukoliko boravite u Severnoj Grčkoj ili na ostrvu Tasos, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Generalnom konzulatu R. Srbije u Solunu (adresa: Komninon 4, 54624 Solun), putem sledećih brojeva telefona +30 2310 244 265, +30 2310 244 266 i +30 2310 244 267, kao i elektronske adrese: srbcons@otenet.gr

PRIJATAN BORAVAK U GRČKOJ
ŽELI VAM
SKI & SUN TRAVEL Team