Travel Info

U skladu sa različitim režimima ulaska državljana Republike Srbije u druge države u uslovima pandemije Covid-19, želimo da Vas informišemo kakvi su režimi ulaska u države u kojima imamo ugovorene putne aranžmane. S tim u vezi, prenosimo vam najnovije saopštenje Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije (originalan tekst možete naći OVDE).

„Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde).

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju (listu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu možete naći ovde).“

 

Takođe, u skladu sa marama zaštite i sprečavanja širenja COVID-19 a sa ciljem lakšeg putovanja za građane Repuplike Srbije van zemlje, preko portala eUprava moguće je preuzimanje Digitalnog zelenog sertifikata koji predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Za razliku od potvrde koju ste dobili nakon vakcinacije Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta će Vam sertifikat stići na imejl koji ste naveli.

Ukoliko nemate registrovan nalog na Portalu eUprava, uputstvo je dostupno OVDE .

Uputstvo kako da se prijavite korisničkim imenom i lozinkom dostupno je OVDE .

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.