Srbija Zimovanje

Srbija zomovanje.  Srbija je brdovita zemlja sa dosta planina koje tokom zimskih meseci pružaju bogatu ponudu za avanturiste i sportiste. Zarad očuvanja prirode pojedine srpske planine su stavljene pod zaštitu države i proglašene Nacionalnim parkovima.  Planinski centri Srbije imaju bogatu turističku ponudu tokom cele godine i primaju goste iz svih krajeva sveta.

Najveći skijaški centri u Srbiji koji ljubiteljima zimskih sportova pružaju zadovoljstvo tokom zimskih meseci su Kopaonik, Stara planina i Zlatibor.

Kopaonik danas predstavlja moderan i veoma afirmisan skijaški centar. Kao jedan od vodećih ski centara u ovom delu Evrope, Kopaonik privlači veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista, kojih je svake godine sve više na našoj planinskoj lepotici. Skijaški centar Kopaonik poseduje preko 50 km staza uređenih za alpsko skijanje i oko 20 km staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza “Malo Jezero”. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, postoji i mogućnost kvalitetnog pokrivanja dela staza veštačkim snegom. Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 28.600 skijaša na sat.

Najveća i najlepša planina Srbije – Stara planina (Balkan). Izgradnjom sistema žičara i ski staza, novih smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina postaje jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode. Stara planina, sa svojim najvišim vrhom (Midžorom 2169 m n.v.) je najveća planina u Centralne Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava.

Zlatobor je planina i park prirode na zapadu Srbije koja se proteže pravce severozapad – jugoistok i njegov najviši vrh je Tornik sa 1.496 nadmorske visine. Zlatibor pruža bogatu turističku ponudu i smeštaj u hotelima i apartmanima. Zlatibor je planina izuzetne lepote sa dosta brežuljaka i proplanaka, rečica i potoka, sa prijatnom klimom tokom cele godine. Dobro je povezan sa svim krajevima Srbije, od Beograda magistralom koja vodi do Crne Gore. Zlatibor tokom zime pruža odlične uslove za skijaše početnike, rekreativce i profesionalce. Ski centar Tornik (1.100 – 1.450 mnv) sa pet staza ima kapacitet od 5.400 skijaša na sat.