Putovanje u Bugarsku

VAŽNO OBAVEŠTENJE 

 

Iako Srbija ostaje u crvenoj zoni,  svi građani Srbije od 01.02.2022. mogu ući u Bugarsku sa jednim od sledećih dokumenata:

  1. Sertifikatom o završenoj vakcinaciji (primljene 2 doze) – važi od 15 do 270 dana od prijema poslednje doze;
  2. Sertifikatom o primljenoj trećoj (buster) dozi – nema ograničeno vreme trajanja;
  3. Sertifikatom o preležanom kovidu-19 – važi od 11 do 180 dana, računajući od datuma trestiranja upisanog u dokument;
  4. Sertifikatom o izvršenom testiranju negativni brzi antigen test ne stariji od 48 h ili negativan PCR test ne stariji od 72h;

Deca do 12 godina moći ući u Bugarsku bez kovid dokumenata, dok deca starija od 12 god mogu ući u Bugarsku uz negativan antigen test ne stariji od 48h.

 

Koje će mere biti primijenjene zavisi o tome da li putnici dolaze iz zemlje koja je, na osnovu procene COVID-19, svrstana u zelenu, narandžastu, crvenu ili tamnocrvenu zonu ili je zemlja u kojoj se epidemiološka situacija ubrzano pogoršava. Lista zemalja se periodično revidira i po potrebi obnavlja svakih 14 dana, a ukoliko se epidemiološka situacija u nekoj od zemalja pogorša, može se češće ažurirati.

Smatra se da je vakcinacija potpuno završena ako je primljen odgovarajući broj doza COVID-19 vakcina (2 doze), kao i ako je od tada preteklo 14 dana, računajući od datuma primanja poslednje doze.

Bugarska priznaje sve vakcine dostupne u Srbiji.

Detaljna informacija može se naći na sajtu Ambasade Srbije u Bugarskoj : http://sofia.mfa.gov.rs/cir/