Sokobanja

Sokobanja je udaljena 240 km od Beograda i 60 km od Niša, smeštena u predivnoj kotlini između planina Rtanj, Ozren i Device, svoje mesto našla je Sokobanja. Sa nadmorskom visinom od 400 m, živopisnom prirodom u okruženju (magični Rtanj, kanjon Moravice, Bovansko jezero, ozrenske livade), uvek čist i svež vazduh, vekovima privlače posetioce. Mnogobrojne tradicionalne kafane sa gurmanskim specijalitetima karakterističnim za ovaj kraj, kafići, klubovi, parkovi prepuni zelenila i pešačke staze, sportski tereni upotpunjuju ponudu Sokobanje i zato je već godinama jedno od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji.

Sokobanja je bogata termalnim izvorima i spadaju među najradioaktivnije u našoj zemlji. Temperatura vode u njima kreće se od 28 do 45°C. Čist i nezagađen vazduh i umerena kontinentalna klima sa malo padavina, idealna nadmorska visina i mnoštvo zelenila, čine Sokobanju pravim magnetom za posetioce, ali i banju sa najduže organizovanim turizmom od preko 150 godina.

Blagotvorno dejstvo mineralnih izvora Sokobanje posebno pogoduje osobama sa tegobama poput hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, malokrvnosti i iscrpljenosti. Pored toga Sokobanja privlači posetioce koji žele kvalitetan odmor, dobru zabavu, uživanje u šetnjama kroz netaknutu prirodu prepunu čistog planinskog vazduha, kupanja u bazenima sa mineralnom vodom ili u jezeru na Ozrenu ili Bovanskom jezeru.

Za odmor u Sokobanji u ponudi imamo vile i apartmane (Vila Breza, Vila Milsa Lux, Vila Banjica, Grand Apartmani) u kojima ćete se osetiti udobno i prijatno tokom letnjih, jesenjih i zimskih dana.