Asprovalta

Asprovalta – se nalazi u Solunskoj regiji, od Soluna je udaljena 70 km. To je grad sa oko 3.600 stanovnika, na obali Egejskog mora, u zalivu Strimonikos (Strumički zaliv). Sa tri strane okružena planinama – na zapadu je planina Stratoni, na severu planina Kerdilio, a na istoku planina Pangeo.

Oduvek je važila za mondensku destinaciju koja ima da ponudi mnogo toga. Udaljena je 70 km od Soluna, široku plažu sa drvoredom deli sa Nea Vrasnom i Stavrosom i decenijama je veoma tražena kod naših turista, posebno onih koji žele miran i spokojan odmor bez preglasne muzike i gužve. Blizina okolnih planina i bogatstvo zelenilom čine klimu Asprovalte izuzetno prijatnom. Uređeno šetalište uz obalu prepuno je kafića, restorana, marketa, juvelirnica, poslastičara i drugih trgovina. Zajedno sa susednim letovalištima ispuniće želje i najizbirljivijih turista.

Asprovalta u bukvalnom prevodu znači Bela dolina, a ime je dobila po beličastom pesku kojim je plaža prekrivena. Plaža je duga oko 1 km i godinama je nagrađivana priznanjem „Plava zastava“ koje dodeljuje Evropska zajednica. Ulaz u vodu je postepen, ali ne previše, tako da je mesto pogodno i za porodice sa malom decom, ali i za plivače, koji neće morati dugo da hodaju da bi došli do veće dubine. Plaža je dovoljno široka da svoje peškire, ležaljke i suncobrane postavite gde god to Vama odgovara. Kao i u drugim letovalištima, postoje delovi plaža koji pripadaju kafićima, i u tom slučaju dovoljno je da naručite nešto i ležaljke i suncobrani će biti Vaši sve dok ste tog dana na plaži.

AKTIVNOSTI

Asprovalta se preporučuje pre svega za porodice sa malom decom, pa u letovalištu postoji mnogo sadržaja koji su namenjeni uglavnom najmlađima: igraonica za decu, internet kafe sa igraonicom, zabavni parkovi i mini zoo vrt. Postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala i autića za decu na samom šetalištu. Za nešto starije postoje tereni za odbojku, košarku, fudbal, tenis i stoni tenis. Oni koji žele više adrenalina mogu da se oprobaju u brojnim vodenim sportovima, dok oni nešto mirniji mogu da se oprobaju u pecanju.

KUPOVINA

U Asprovalti postoje dva velika supermarketa i niz manjih marketa, pekara i mesara. Pijačni dan je ponedeljak, pijaca se održava na prostoru između Nea Vrasne i Asprovalte, a na njoj možete naći voće i povrće po veoma povoljnim cenama.

RESTORANI, KAFIĆI I DISKOTEKE

Duž šetališta locirani su brojni restorani i taverne. U Asprovalti postoji samo jedna diskoteka, a žurke u barovima na plaži održavaju se vikendom. Iako ne postoji mnogo kafića za noćne izlaske, muzika u njima je odlična, a atmosfera prijatna.

UPOZNAJTE ASPROVALTU I NJENU OKOLINU

U samom centru letovališta nalazi se crkva Svetog Đorđa, sa ikonom ovog sveca koja je tu doneta u 16. veku. Ljubitelji istorije mogu posetiti Narodni muzej Asprovalte.

Ako krenete od Asprovalte ka Nea Vrasni i Stavrosu, na nekih 10-15 minuta vožnje nalazi se stari grad i muzej Amfipolis, koji svakako vredi posetiti. Vizantijska tvrđava u Vrasni potiče iz 14. veka.

Tvrđava u Rendini je vizantijski grad-tvrđava gde je prema predanju tragično stradao pesnik Euripid. Ova tvrđava je jedna od najbolje očuvanih u celoj Grčkoj.

Olimpijada se nalazi na putu između Asprovalte i Uranopolisa, od Asprovalte je udaljena svega 15 km. Iznad Olimpijade je tvrđava sa koje se pruža fantastičan pogled na more, ali i samo mesto. U centru mesta nalazi se crkva. Početkom jula ovde se održava festival školjki.

Nedaleko od Olimpijade je ostrvo Kafkanas gde je, po legendi, u pećini bila zatočena Olimpijada – majka Aleksandra Velikog.

Stagira je udaljena od Olimpijade 28 km, odnosno oko 1h vožnje od Asprovalte. Poznata je kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela. Danas se ovde nalazi muzej na otvorenom – Aristotelov park čudesa: statua Aristotela i ploče sa njegovim mislima.