Nea Vrasna

Nea Vrasna je letovalište koje se nalazi u Solunskoj regiji i udaljena je 80 km od Soluna. To je novo naselje, nedaleko od gradića Vrasna, na obali Egejskog mora, u zalivu Strimonikos (Strumički zaliv). Ušuškana je između poznatijih komšija – Stavrosa i Asprovalte. Od Stavrosa je udaljena 6 km, a od Asprovalte svega 500 m. Između Stavrosa i Nea Vrasne nalazi se primorsko mesto Vrasna Paralija.

Široka peščana plaža, kristalno čisto more, prelepo šetalište uz obalu, široke ulice, mnoštvo prodavnica, kafića i restorana, mir i spokoj čitave regije učinili su ovo mesto idealnim za porodični odmor. Preporučuje se pre svega porodicama sa decom i penzionerima, zato što je ovo malo i mirno mesto.

Peščana plaža duga je oko 7 km (zajedno sa plažom u Vrasna Paraliji) i godinama je nagrađivana priznanjem „Plava zastava“. Postoje delovi plaža koji pripadaju kafićima i u tom slučaju dovoljno je da naručite nešto pa će ležaljke i suncobran biti Vaši dokle god ste tog dana na plaži. Ukoliko to ne želite, plaža je široka, pa imate dovoljno mesta da postavite Vaše peškire, ležaljke i suncobrane gde Vama odgovara. Iako se ovo letovalište preporučuje za porodice sa decom, voda je nešto dublja i nema postepenog ulaska u vodu, tako da decu treba nadgledati.

AKTIVNOSTI

U blizini šetališta nalazi se mali park i dečije igralište. Na samoj plaži možete igrati odbojku ili fudbal. Probajte jedrenje na dasci ili iznajmite pedolinu i uživajte u vožnji sa Vašom porodicom ili prijateljima.

RESTORANI I KAFIĆI

U Nea Vrasni postoji veliki broj restorana i kafića, smeštenih uglavnom uz samo šetalište, pored plaže i na samoj plaži. Probajte giros – jedan od najpoznatijih grčkih specijaliteta koji se ovde može naći po nešto nižim cenama u odnosu na susedna letovališta.

ŠOPING

Dva veća supermarketa nalaze se na samoj magistrali, dok u Nea Vrasni postoji više manjih marketa. Preporučujemo da kupovinu obavljate u supermarketu LIDL, do kojeg Vam treba 15-ak minuta hoda. Pijačni dan je ponedeljak i tada na pijaci možete kupiti voće, povrće i ribu.

NOĆNI ŽIVOT

Ovo je mirno mesto i uglavnom se ne preporučuje za mlade koji žele provod i zabavu. Međutim, susedna Asprovalta, koja je udaljena od Nea Vrasne svega 500 m i spojena sa njom šetalištem, je jedno od većih mesta u regiji. U njoj se nalaze brojne diskoteke, kafići i restorani.

UPOZNAJTE NEA VRASNU I OKOLINU

Ukoliko na letovanje idete sopstvenim prevozom, obavezno iskoristite priliku da bolje upoznate okolinu. Ukoliko na letovanje idete autobusom, ne očajavajte: u nekoj od rent-a-car agencija možete iznajmiti automobil ili motocikl.

Olimpijada se nalazi između Stavrosa i Uranopolisa, od Nea Vrasne je udaljena 15 km. Iznad Olimpijade je tvrđava sa koje se pruža fantastičan pogled na more, ali i samo mesto. U centru mesta nalazi se crkva. Početkom jula ovde se održava festival školjki.

Nedaleko od Olimpijade je ostrvo Kafkanas gde je, po legendi, u pećini bila zatočena Olimpijada – majka Aleksandra Velikog.

Stagira je udaljena od Olimpijade 28 km, odnosno 50 min vožnje od Nea Vrasne. Poznata je kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela. Danas se ovde nalazi muzej na otvorenom – Aristotelov park čudesa: statua Aristotela i ploče sa njegovim mislima.

Ako krenete od Nea Vrasne ka Asprovalti, na nekih 20 minuta vožnje nalazi se stari grad i muzej Amfipolis, koji svakako vredi posetiti. Crkva Svetog Đorđa u oblasti Asprovalte sagrađena je 1848. od klesanog kamena. Vizantijska tvrđava u Nea Vrasni iz 14. veka nedavno je obnovljena.

Tvrđava u Rendini je vizantijski grad-tvrđava gde je prema predanju tragično stradao pesnik Euripid. Ova tvrđava je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u celoj Grčkoj.

Jezero Volvi se nalazi na 25 minuta vožnje od Nea Vrasne. Ovo jezero je drugo po veličini u Grčkoj. Bogato je florom i faunom. U restoranima na obali jezera možete probati jezersku ribu.