Stavros – dragulj severne Grčke

Stavros koga nazivaju draguljem severne Grčke nalazi se u Solunskoj regiji, u opštini Rendina i od Soluna je udaljen 70 km. To je grad sa oko 4.000 stanovnika, na obali Egejskog mora, u zalivu Strimonikos (Strumički zaliv). Nalazi se u podnožju planine Holomontas sa koje se pruža prelep pogled na zaliv i sam grad. Kristalno čisto more, očuvana priroda, prelepe peščane plaže i uvale nagrađene su priznanjem “Plava zastava” koje dodeljuje Evropska zajednica. Platania je sigurno plaža na kojoj ćete moći da nađete svoj mir i odmor jer je okružena malom šumom. Mesto i okolina obiluju zelenilom koje se pruža od planine Holomontas, pa je ovo idealno mesto za prijatan odmor.

Ovo grčko letovalište je jedno od omiljenih letovališta srpskih turista. Preporučuje se kako za porodice sa malom decom, tako i za penzionere, omladinu, ali i sve one koji žele miran i opušten odmor.

Blaga klima je posledica vazdušnih struja koje se ovde ukrštaju, pa je mesto poznato kao prava vazdušna banja (pogodno za osobe koje imaju problema sa bronhitisom). Šuma platana doseže skoro do mora i predstavlja jedinstveni prirodni fenomen. Peščana plaža je duga 10-ak km i malim pristaništem je podeljena na 2 dela: gradska plaža i plaža Platani. Zbog prirodne hladovine koju pružaju platani, suncobrani u ovom delu plaže Vam nisu potrebni. Sve plaže u Stavrosu su javne plaže, tako da svoje ležaljke možete postaviti gde god Vama odgovara. Ipak, postoje delovi plaža koji pripadaju kafićima. U tom slučaju dovoljno je da naručite piće, a zauzvrat ćete dobiti ležaljku i suncobran koji su Vaši dokle god ste tog dana na plaži. Sam ulaz u more je ranije bio kamenit, pa su meštani, da bi udovoljili turistima, prosipali džakove sa peskom duž same obale. Zato je sada more dosta pliće, do 30-ak m u daljinu dubina je do 1 metra, pa je pogodno za decu i neplivače.

AKTIVNOSTI

U samom centru Stavrosa nalazi se luna park, u blizini su tereni za košarku, fudbal i teniski teren, kao i brojni tereni za sport i zabavu, ali i igrališta za najmlađe.

RESTORANI

Skoro svi restorani u Stavrosu imaju jelovnik na srpskom jeziku, tako da ćete se lako sporazumeti čak i ako ne govorite grčki ili engleski. Probajte ukusne školjke, sveže morske plodove i riblje specijalitete po kojima je Stavros kao primorska destinacija poznat. Naša preporuka je da obavezno probate piletinu u restoranu Kotopoyla. Možda nije karakteristično za primorsko mesto, ali to je definitivno najbolja piletina koju ćete probati u Stavrosu, ali i širom Grčke. Restoran se nalazi na samom uglu glavne ulice u Stavrosu, u produžetku šetališta, nedaleko od banke.

KUPOVINA

U samom mestu je veliki broj prodavnica i suvenirnica, a cene su uglavnom niže od ostalih letovališta u Grčkoj. Na samom šetalištu su butici sa kvalitetnijom i skupljom robom. Četvrtak je pijačni dan, a osim voća i povrća tu se mogu naći i garderoba, obuća, igračke za decu, oprema za plažu. U Stavrosu postoji 20-ak mini marketa i 3 velika supermarketa: Arvanitidis na ulazu u Stavros i Dia i Zoe u samom mestu. Naša preporuka je da kupujete u supermarketu Arvanitidis do kojeg Vam treba nekih 10-ak minuta hoda.

KAFIĆI I DISKOTEKE

Iako poslednjih godina Stavros postaje i destinacija za mlade, treba napomenuti da ovo nije mesto za noćne provode i žurke. Kafići na plaži su odlično mesto za izlaske, međutim žurke se održavaju samo vikendom. Najpoznatiji klub je diskoteka Cross, ali ni ona ne radi tokom cele noći.

UPOZNAJTE STAVROS I OKOLINU

U samom centru letovališta, u blizini luna parka, je početna stanica vozića koji vozi u obilazak Stavrosa, kao i starog dela grada. Vožnja traje 30-ak minuta. U okviru Stavrosa je i selo Ano Stavros, sa lepim sokacima i pogledom na grad i more. Ukoliko u Stavros idete sopstvenim prevozom imate mogućnost da bolje upoznate i njegovu okolinu. Ukoliko na letovanje idete autobusom, ne očajavajte: u nekoj od rent-a-car agencija možete iznajmiti automobil ili motocikl. Pored toga, na svakih sat vremena iz Stavrosa kreću redovne autobuske linije do susedne Asprovalte (udaljena 4 km), ali i do nešto udaljenijeg Soluna.

Olimpijada se nalazi između Stavrosa i Uranopolisa, od Stavrosa je udaljena svega 10 km. Ukoliko niste došli sopstvenim prevozom, Olimpijada je lako dostupna i redovnom autobuskom linijom. Autobus sa kružnog puta u Stavrosu kreće rano ujutru i vraća se predveče. Gde god da izađete iz tog autobusa u Olimpijadi, najbliža plaža je na samo nekoliko minuta hoda. Iznad Olimpijade je tvrđava sa koje se pruža fantastičan pogled na more, ali i samo mesto. U centru mesta nalazi se crkva. Početkom jula ovde se održava festival školjki.

Nedaleko od Olimpijade je ostrvo Kafkanas gde je, po legendi, u pećini bila zatočena Olimpijada – majka Aleksandra Velikog.

Stagira je udaljena od Olimpijade 28 km, odnosno 45 minuta vožnje od Stavrosa. Poznata je kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela. Danas se ovde nalazi muzej na otvorenom – Aristotelov park čudesa: statua Aristotela i ploče sa njegovim mislima.

Ako krenete od Stavrosa ka Nea Vrasni i Asprovalti, na nekih 25 minuta vožnje, nalazi se stari grad i muzej Amfipolis, koji stvarno vredi posetiti. Crkva Svetog Đorđa u oblasti Asprovalte sagrađena je 1848. od klesanog kamena. Vizantijska tvrđava u Vrasni potiče iz 14. veka.

Tvrđava u Rendini je vizantijski grad-tvrđava gde je prema predanju tragično stradao pesnik Euripid. Ova tvrđava je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u celoj Grčkoj.

Jezero Volvi se nalazi na 25 minuta vožnje od Stavrosa. Ovo jezero je drugo po veličini u Grčkoj. Bogato je florom i faunom. U restoranima na obali jezera možete probati jezersku ribu.