Neos Marmaras

Neos Marmaras se nalazi na Sitoniji, drugom prstu poluostrva Halkidiki, u zalivu Toroneos, u podnožju planine Itamos. Od Soluna je udaljen 110 km.

Ovaj dragulj Grčke smešten je na nekoliko brežuljaka i karakteriše ga predivna priroda i kristalno plavo i čisto more. Mladi će uživati u dobrom noćnom provodu, a porodice u opuštenom odmoru. U neposrednoj blizini se nalaze ekskluzivni hoteli Porto Karasa i mnoge skrivene peščane uvale. Za radoznale i sklone uživanju tu su i brojni izleti brodom ili autobusom.

 

Neos Marmaras su osnovale izbeglice iz Male Azije, početkom 20. veka, kada su ih sa ostrva Marmaras u Mramornom moru proterali Turci. Do 1970. stanovništvo se bavilo uglavnom poljoprivredom. Tek 1970. Neos Marmaras dobija vodu i nakon toga počinje turistički razvoj ovog mesta. Do masovnog razvoja turizma dolazi nakon izgradnje hotelskog kompleksa Porto Karas. Danas Neos Marmaras ima oko 3.000 stalnih stanovnika, a u sezoni ga poseti oko 20.000 turista.

Neos Marmaras ima tri centra: Prvi centar je velika luka iz koje isplovljavaju brodovi za krstarenje po okolini; drugi centar se nalazi između crkve i škole, sa brojnim restoranima i tavernama, kao i polazište za brodove koji voze do kompleksa Porto Karas; treći centar je gradska plaža, okružena brojnim kafićima, restoranima, tavernama…

Zbog brdovite konfiguracije terena, ovo letovalište do skoro nije bilo popularno među porodicama sa malom decom. Međutim, problem se može rešiti iznajmljivanjem smeštaja blizu plaže, a nešto dalje od samih gradskih trgova. Danas se Neos Marmaras preporučuje kako porodicama sa decom, tako i starijim osobama i naravno mladima zbog dobrog noćnog provoda.

PLAŽE

Sam Neos Marmaras ima dve plaže: Gradsku plažu i plažu Paradiso.

Gradska plaža se prostire od poslednje uvale grada do Porto Carras Resorta. Plaža je dovoljno duga, tako da nema prevelike gužve. Karakterišu je čista i topla voda i prirodna hladovina. Voda je plitka, a more tiho, bez većih talasa, pa je plaža idealna za porodice sa malom decom i neplivače. Gradska plaža je jedna od najčistijih u Evropi, nagrađena je priznanjem „Plava zastava“ koje dodeljuje Evropska zajednica. Brojni su kafići, barovi i taverne.

Plaža Paradiso se prostire od samog ulaza u Neos Marmaras, iz pravca Soluna do Gradske plaže. Ova peskovito-šljunkovita plaža takođe je poznata po prirodnoj hladovini i čistoj vodi, nagrađivana je priznanjem Plava zastava. Za razliku od Gradske plaže, ovde nema mnogo kafića i restorana, pa je idealna za miran i opušten odmor.

Porto Carras plaža (Kohi plaža) je plaža hotelskog kompleksa Porto Carras Resort, najpoznatijeg hotelskog kompleksa u Grčkoj. Prostire se južno od Gradske plaže, posipana zlatnim peskom.

Kao i u ostalim letovalištima, i ovde važi pravilo da svoje ležaljke i suncobrane možete postaviti gde god to Vama odgovara. Ipak, postoje delovi plaža koji pripadaju kafićima i restoranima. U tom slučaju dovoljno je da nešto naručite, a zauzvrat ćete dobiti ležaljku i suncobran koji će biti Vaši dokle god ste tog dana na plaži.

U blizini Neos Marmarasa postoji veliki broj plaža koje vredi posetiti:

Kalogria beach – 15 km severno od Neos Marmarasa, plaža sa belim peskom, popularna kod mlađih turista. Na njoj se nalazi Mango Beach Bar – jedan od najpoznatijih beach barova na Sitoniji.

Pored nje je Spathies Beach plaža, smeštena u dve uvale, koja se preporučuje za miran i opušten odmor, zato što u ovom delu nema kafića i barova.

Lagomandra beach nalazi se 8 km severno od Neos Marmarasa i popularna je kod porodica sa decom. Peščana plaža je duga oko 1 km, sa čistom vodom i prirodnom hladovinom okolne borove šume.

RESTORANI, KAFIĆI, DISKOTEKE

U gradu postoji veliki broj kafića, restorana, taverni i klubova. Neos Marmaras je poznat kao centar noćnog života na Sitoniji. Mogućnosti su brojne, ali su i cene nešto više u odnosu na ostala turistička mesta. Preporuka za mlade su klub Ploton i klub Molos koji se nalaze u centru grada kod crkve. Specijalitete mediteranske kuhinje možete probati u svim restoranima i tavernama. Po mnogima najbolji giros u Neos Marmarasu, ali i na celoj Sitoniji ima Alkano koji se nalazi u glavnoj ulici.

KUPOVINA

Pored velikog broja mini marketa, u Neos Marmarasu postoje i dva supermarketa: Masutis – na ulazu u grad i Arvanitidis, na izlazu iz grada. Lidl se nalazi u susednom mestu – Nikitiju.
Pijačni dan je četvrtak. Na pijaci se po veoma povoljnim cenama mogu naći voće, povrće i sveža riba, ali i domaći proizvodi kao što su masline, maslinovo ulje, med, čajevi, začini, vino. Osim toga, ovde možete naći odeću i obuću, kao i raznovrsne rekvizite za plažu.
U gradu postoje mesare, pekare, apoteke, lekarska ordinacija, banke i pošta.

AKTIVNOSTI

Neos Marmaras je pretežno brdovit, pa se preporučuje za obilazak automobilom. Ukoliko planirate da na odmor idete autobusom, ne očajavajte: Neos Marmaras možete obići turističkim vozićem koji vozi u obilazak celog mesta. Cena za odrasle iznosi 5 eur, za decu 3 eur. Ukoliko želite da obiđete okolinu, to možete učiniti iznajmljivanjem automobila ili motora u nekoj rent-a-car agenciji, vožnjom brodićima ili redovnim autobuskim linijama koje voze do Soluna i ostalih mesta na Sitoniji.

UPOZNAJTE NEOS MARMARAS I OKOLINU

Etno selo Partenonas
Nalazi se na uzvišenju, iznad Neos Marmarasa, od kojeg je udaljeno 5 km. Selo je osnovano u 10. veku i sačuvane su brojne kuće iz tog perioda. U selu se nalazi crkva Svetog Stefana iz ranog 19. veka i muzej folklora. 27. jula ovde se održava festival Svetog Pantelejmona.

Planina Itamos
Uzdiže se iznad Neos Marmarasa i pruža mogućnosti za šetnju, biciklizam i alpinizam. Sa nje se pruža prelep pogled na sam Neos Marmaras, zaliv Toroneos i Svetu Goru.

Kompleks Porto Carras
Nalazi se južno od Neos Marmarasa i do njega možete stići pešice, automobilom ili brodićem.
Kompleks je sagradio grčki brodovlasnik Giannis Carras kao privatno letovalište. Najpre je 1973. izgrađena Vila Galini, zatim 1976. hotel Village Inn, 1979. hotel Porto Carras Meliton i 1980. hotel Porto Carras Sithonia. Nakon njegove smrti zemlja je prodata, pa je Porto Carras danas samostalni turistički kompleks koji se sastoji iz tri hotela, kazina, brojnih terena za golf, fudbal, tenis i druge sportove, Kohi plaže, vinarije Porto Carras, jedna od najvećíh vinarija u Evropi.
Ukoliko ne boravite u nekom od ovih hotela, kompleks možete posetiti uz plaćenu ulaznicu od 10 eur po osobi za celodnevni boravak. Cena obuhvata obilazak, kao i boravak i kupanje na Kohi plaži. Korišćenje ležaljki i suncobrana se dodatno naplaćuje.

Ovog leta osetite svu lepotu Neos Marmarasa: posetite najlepše plaže i uživajte u romantičnim zalascima sunca.

Naša preporuka za smeštaj je vila Blue Sea, na samo 150 m od centra, objekat sa jednim od najlepših pogleda u Neos Marmarasu:

Vila Blue Sea