Nei Pori

Nei Pori se nalazi na zapadnoj obali Solunskog zaliva, u podnožju planine Olimp, 108 km južno od Soluna i 36 km južno od Katerinija – glavnog trgovačkog centra oblasti Pieria. Iako malo, ovo letovalište može da ispuni želje zahtevnih turista, pre svega onih koji na odmor odlaze da bi uživali u miru i tišini. Ovo turističko mesto prepoznatljivo je po zrnastom zlatnožutom pesku i dugoj peščanoj plaži. Preporučuje se porodicama sa decom i penzionerima. Iako nema noćnih klubova, brojne su taverne i restorani sa muzikom, pa je u novije vreme ovo mesto popularno i kod mlađih turista. Nei Pori obiluje kafićima, restoranima i tavernama koji Vam pružaju mogućnost da uživate u tradicionalnom grčkom ambijentu uz nacionalna jela i kuhinju.

Nekada ribarsko selo, izgrađeno 70tih godina 20. veka, danas ima oko 630 stalnih stanovnika i sastoji se iz Starog (Palei) i Novog (Nei) Porija. Mesto karakterišu široke ulice i brojni trgovi.

PLAŽE

Jedna od osobenosti ovog mesta je duga, peščana plaža, lepo uređena, sa tuševima i kabinama za presvlačenje. Duga je 6 km, a široka oko 100 m. Voda je čista i prozirna, a ulaz u vodu postepen, postoji plićak na ulazu, pa se preporučuje porodicama sa malom decom i neplivačima. Sa obale možete uživati u predivnim zalascima sunca.
Slično kao i u ostalim turističkim mestima, i ovde postoje delovi plaže koji pripadaju kafićima i restoranima. U tom slučaju, dovoljno je da naručite nešto i ležaljke i suncobrani biće Vaši dokle god ste tog dana na plaži.

KUPOVINA

Sastavni deo svakog letovanja je i neizbežna kupovina. U samom mestu nalaze se brojne prodavnice mešovite robe, pekare, prodavnice suvenira, apoteka i ambulanta. Veliki supermarket Lidl nalazi se u susednoj Leptokariji, koja je udaljena 16 km.
Pijačni dan je petak, a pijaca se održava ispred vrtića na izlasku iz sela. Na pijaci se mogu naći voće, povrće, sveža riba, ali i odeća i obuća po veoma pristupačnim cenama.

AKTIVNOSTI

U Nei Poriju nalaze se brojne atrakcije za najmlađe – luna parkovi i parkovi sa ljuljaškama i toboganima. Ljubiteljima sporta se pružaju brojne mogućnosti pre svega za bavljenje sportovima na vodi: plivanje, skijanje na vodi, surfovanje, pedaline, jedrenje, ronjenje. U samom mestu postoje teniski tereni, tereni za odbojku na pesku i mali fudbal. Planinarski klubovi organizuju izlete u okolinu, ali i uspon na Olimp.

UPOZNAJTE NEI PORI I OKOLINU

Čitava obala oblasti Pieria okružena je različitim zanimljivim naseljima, kao što su mala, novija ribarska sela, mali istorijski gradovi i manastiri.
Lokalne turističke agencije organizuju izlete u okviru same oblasti, ali i van nje. Oblast je dobro povezana drumskim saobraćajnicama, pa turisti mogu i sami da se organizuju na izlete u bližu ili dalju okolinu koristeći svoje automobile, taksi ili sredstva javnog prevoza.

U centru mesta nalazi se crkva Svete Marine, a u blizini su još dve crkve: crkva Svetog Nikole i crkva Svetog Dimitrija.

Tradicionalna naselja ove oblasti okružena su šumama, a karakteristična su po tradicionalnoj makedonskoj arhitekturi, sa građevinama od kamena i oslikavaju tradicionalan način života.

Stari (Palei) Pori udaljen je 6 km od Nei Porija, na nadmorskoj visini od 450 m, sa kamenim kućama iz 17. i 18. veka. To je autentično grčko selo sa brojnim tavernama i starim crkvama. Ljubitelji biciklizma odavde biciklama mogu doći do Starog (Paleos) Pantelejmona.

Paleos Pantelejmonas se nalazi na nadmorskoj visini od 500 m, poznat je po svojoj arhitekturi. Ovo je drevno pastirsko selo, osnovano u 15. veku. Napušteno je 60tih godina 20. veka, a danas predstavlja etno selo sa kamenim kućama, tavernama, sobama za izdavanje i pešačkim stazama. Seoska crkva je posvećena Svetom Pantelejmonu.

Palea Skotina se nalazi na nadmorskoj visini od 750 m sa starim crkvicama i lepim pejzažem.

Litohoro je istorijsko mesto na 5 km udaljenosti od obale. Mesto je sa kućama makedonske arhitekture, kaldrmom i brojnim kapelicama. Odavde počinju najlakše staze za uspon na Olimp.

Dion je interesantan kako za strane, tako i za domaće turiste. Oni posećuju Arheološki Park i Arheološki muzej, a leti se ovde održavaju brojne predstave i koncerti.

Platamon je malo mesto koje je udaljeno oko 3 km od Nei Porija. Do njega možete doći laganom šetnjom uz obalu ili vozićem koji saobraća na relaciji Platamon – Nei Pori. Gradska plaža prekrivena je belim peskom, a more je čisto i plitko. Paralelno sa obalom nalazi se šetalište sa brojnim kafićima i restoranima. Najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik ove regije nalazi se upravo ovde. To je poznata Platamonska tvrđava – dobro očuvani srednjovekovni zamak, koji potiče iz 10. veka. Restaurirana je i ovde se danas održavaju različite manifestacije. Ulaznica košta 2 eura.

Katerini je administrativni centar oblasti. Nalazi se na raskrsnici svih važnijih lokalnih puteva, a do njega iz Nei Porija možete stići redovnom autobuskom linijom, a odavde redovnim autobuskim linijama možete doći do ostalih, važnijih destinacija širom Grčke. U pešačkoj zoni u ulici Aleksandra Velikog nalaze se tržni centri, kafići, restorani, prodavnice suvenira i mešovite robe. Ovde se može naći sve, od igle do lokomotive.

Olimp nudi veliki broj pešačkih i alpinističkih staza. Jedna od lakših staza polazi iz mesta Litohoro, prolazi pored vodopada, jezera i manastira. Na 1100 m nadmorske visine nalazi se restoran do kojeg se može doći pešice ili automobilom. Odavde polaze staze koje vode ka vrhu Olimpa.

Manastiri Meteori su udaljeni 135 km od Nei Porija. To je skupina pravoslavnih manastira u stenama, u Zapadnoj Tesaliji, do kojih se dolazi kroz dolinu Tempa. U prošlosti je postojalo 20 manastira, a do danas je očuvano 6. Sagradili su ih monasi koji su živeli u okolnim pećinama.

Ukoliko krenete od Nei Porija ka jugu, možete doći do Atine i Korinta koji su udaljeni par sati vožnje.

SMEŠTAJ

Naša preporuka za smeštaj su Vila Marabu i Vila Lica.