Psakoudia

Psakoudia se nalazi na poluostrvu Halkidiki, između Kasandre i Sitonije, u zalivu Toroneos, na samo 80 km udaljenosti od Soluna. Karakterišu je duga peščana plaža i borova šuma. Predstavlja idealnu bazu za obilazak cele Sitonije. Ovo malo i mirno mesto nalazi se između letovališta Gerakini i Metamorfozis, ima oko 300 stalnih stanovnika, a u toku letnje sezone poseti ga veliki broj turista. Preporučuje se pre svega porodicama sa malom decom i penzionerima, a u novije vreme i mlađim turistima.

SADRŽAJI

Psakudija ima jednu glavnu ulicu koja se pruža paralelno sa obalom i nekoliko sporednih ulica. Skoro svi sadržaji locirani su u glavnoj ulici: restorani, kafići, taverne, poslastičara, marketi… U samom mestu postoji mesara, dve pekare, giros, četiri manja marketa, igraonica za decu. Na magistrali se nalazi supermarket Masutis, a supermarket Lidl je u Nikitiju (udaljen 15 km).

Treba napomenuti da ovo nije mesto za noćne provode i žurke. U Psakudiji ne postoji diskoteka, kafići na plaži su dobra mesta za večernje izlaske, muzika u njima je odlična, a atmosfera prijatna. Najpoznatije mesto za izlazak je Road House Beach Bar sa muzikom uživo i brojnim tematskim večerima.

Aktivnosti: odbojka na plaži, sportovi na vodi, škola ronjenja

 

PLAŽA

Plaža u Psakudiji je duga oko 4 km, pokrivena je zlatno-žutim peskom i okružena borovom šumom. Nagrađivana je priznanjem „Plava zastava“ koje dodeljuje Evropska zajednica. Plaža je dovoljno široka da svoje ležaljke i suncobrane postavite gde god to Vama odgovara, ovde nema prevelike gužve ni u samom špicu sezone. Kao i u ostalim letovalištima, i ovde postoje delovi plaže koji pripadaju kafićima i restoranima. U tom slučaju, dovoljno je da naručite nešto i ležaljke i suncobrani biće Vaši dokle god ste tog dana na plaži. Boja vode nije tirkizna, ali je voda čista i topla čak i u jutarnjim satima. Plitka je na ulazu, pa je pogodna za porodice sa malom decom i neplivače. Plivači neće morati dugo da hodaju da bi došli do veće dubine.

UPOZNAJTE PSAKUDIJU I NJENU OKOLINU

Psakudija je idealna za one koji žele miran i opušten odmor, kao i za one koji vole aktivan odmor – mesto zbog svoje lokacije predstavlja odličnu polaznu tačku za obilazak prvenstveno Sitonije, ali i Kasandre. Ukoliko odlučite da svoj odmor provedete u Psakudiji, iskoristite priliku da posetite neke od najlepših plaža Sitonije. Naša preporuka su sledeće plaže:

  1. Vurvuru – spada u najlepše i najposećenije plaže na Sitoniji, poznata po kristalno plavoj boji vode i netaknutoj prirodi koja je okružuje. Nalazi se na istočnoj obali Sitonije, 11 km od Nikitija.
  2. Orange Beach – okružena je prirodnom hladovinom borove šume, poznata po tirkizno plavoj boji mora i sitnom pesku. Nalazi se nedaleko od Sartija, na istočnoj obali Sitonije  i spada u najposećenije plaže.
  3. Agios Ioannis – plaža poznata po brojnim barovima sa glasnom muzikom, duga je oko 700 m, pa ovde nema prevelike gužve. Nalazi se nedaleko od Nikitija, na zapadnoj obali Sitonije, preporuka je za mlade.
  4. Kalogria Beach – nalazi se 5 km od Nikitija i 15 km od Neos Marmarasa, posle plaže Agios Ioannis. Okružena borovom šumom, prekrivena belim peskom. U severnom delu plaže su barovi sa ležaljkama i suncobranima.
  5. Lagomandra Beach – čista i uređena plaža, udaljena 8 km od Neos Marmarasa, popularna je pre svega među porodicama sa decom. Peščana plaža duga je oko 1 km sa čistom vodom i prirodnom hladovinom okolne borove šume.
  6. Koviou – poznata pre svega po specifičnoj nijansi smaragdno zelene boje vode. Plaža se nalazi između Nikitija i Neos Marmarasa, okružena je stenama i preporuka je za ronioce.
  7. Kalamitsi Beach – plaža poznata po brojim tavernama, prekrivena peskom i sitnim kamenčićima. Nalazi se između Sartija i Toronija.
  8. Klimataria – nalazi se na jugu Sitonije, nedaleko od Sikije, idealna je pre svega za porodice sa malom decom, voda je u ovom delu čista, a more plitko.
  9. Tristinika – se nalazi nedaleko od Toronija, plaža je duga, peščana, more tirkizno. Ovde nema plićaka, pa se plaža preporučuje dobrim plivačima i roniocima, kao i kamperima.
  10. Armenistis – plaža je dovoljno prostrana, južni deo obiluje kafićima i restoranima, a severni deo se preporučuje za miran i opušten odmor.

Iznad Psakudije nalazi se tradicionalno selo Ormilija (Ormylia) sa uskim ulicama i starim grčkim kućama. U centru sela postoji nekoliko restorana i taverni. Atrakcija za turiste je stara vetrenjača izgrađena u brdima na samom ulazu u selo kao i manastir.

Na oko 15 km od Psakudije nalazi se arheološko nalazište Olintus (Olynthus). Olintus je bio drevni grad poluostrva Halkidiki, plodna ravnica nedaleko od zaliva Toroneos.

Poligiros (Polygyros) je administrativni centar poluostrva Halkidiki, nalazi se u unutrašnjosti, na padinama centralnog planinskog dela Halkidikija, na 550 m nadmorske visine. Od Psakudije je udaljen 20 km. Ovo nije turističko mesto, pa su cene povoljnije, a do njega možete doći lokalnim prevozom. U gradu se nalazi arheološki muzej.

SMEŠTAJ

Naša preporuka za smeštaj je Apart-hotel Pandora koji se nalazi na laganoj uzvišici, na samo 90 m udaljenosti od peščane plaže, pa većina studija i apartmana ima prelep pogled na more:

Hotel Pandora