Kemer

Kemer je nekadašnje ribarsko selo koje je zahvaljujući položaju između kristalnog mora Antalijskog zaliva i vrhova planine Taurus izraslo u atraktivno letovalište. Nalazi se 40 km jugozapadno od Antalije i oko 50 km od aerodroma. Kemer na turskom znači kaiš. Pre toga je nosio ime Eski Köy (staro selo). Letovalište broji oko 12 hiljada stanovnika. Naročito se razvio poslednjih 15 godina, te se danas može pohvaliti i hotelima sa 5 zvezdica. Priroda je glavni adut ove turističke oblasti. Brda su prekrivena četinarima, dok glomazne stenovite površine vode do vrhova koji dosežu visinu i od 3000 m.

Ne treba propustiti izlet žičarom do vrha Taurusa (2635 m), sa koga puca vrtoglavi pogled na celu regiju Kemera, i na Antaliju.

Klima je tipična mediteranska. Prosečna temperatura u Kemeru zimi iznosi 10 °C, a leti 28 °C. S obzirom na 300 sunčanih dana u godini, Kemer Vas ne ograničava samo na letnje bukiranje odmora. Obala je duga oko 50 km i ceo prizor predstavlja kombinaciju plavog mora i zelenih šuma.

U Kemeru se nalazi prekrasna plaža koja sa ponosom nosi oznaku „Plava zastava“, koju dodeljuje UN za čistoću plaža i očuvanje prirode. Zbog svojih dugih šljunkovitih plaža Kemer je poznat i kao mesto porodičnog odmora. Veliki broj luksuznih hotela, holiday tipa, kompletno opremljena marina, kao i raznovrsni sportovi na vodi, čine ovo letovalište omiljenim među turistima dubokog džepa. Gradić čine nekoliko ulica prepunih prodavnica. Jedna od znamenitosti ovog kraja jeste stari grad Phaselis koji se nalazi 15 km od Kemera, kao i ostaci grada Faselisa sa  sačuvanim spomenicima iz rimskog perioda. Vodopadi Duden i Kuršunlu su prava atrakcija, udaljeni desetak kilometara od Antalije.

U toku aprila u Kemeru se održava poznati karneval, a u proleće poznata trka jahti između Kemera i Kipra.