Kušadasi

Kušadasi je jedno od najpoznatijih letovališta Turske na obali Egejskog mora. Nalazi se na svega nekoliko kilometara od ostatka jednog od najpoznatijih svetskih čuda starog sveta, Artemidinog hrama, kao i od jednog od najpoznatijih antičkih gradova, Efesa. Nasuprot Kušadasija nalazi se grčko ostrvo Samos. Grad je dobio ime po ostrvu na kojem se nalazi (Kušadasi – ostrvo ptica). Broji oko 50.000 stanovnika, a u jeku sezone u njemu boravi i deset puta više turista.

Simbol grada je drevna tvrđava iz XV veka, na ostrvu pored gradske plaže. Nekada je grad bio veliko gusarsko utočište. Pečat Kušadasiju su dali mnogi narodi i osvajači, Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, krstaši, o čemu svedoče mnogi arheološki ostaci oko samog grada. Kušadasi se prostire na više od deset kilometara, ali je izvanredno povezan „dolmošima“ – mini busevima, koji su vrlo jeftini i koji polaze na svakih par minuta.

Ovo popularno letovalište obožavaju kako mladi – zbog brojnih mesta za izlaske u gradu, tako i porodični ljudi zbog fenomenalnih plaža i hotela (pretežno van grada), brojnih izleta, kulturno-istorijskih spomenika, ljubaznih ljudi, mnoštva prodavnica i supermarketa. Kušadasi krasi 7 predivnih plaža, „Ladies Beach“, „Green Beach“, „Kustur Beach“… a jedna od njih je i „Long Beach“, plaža dugačka oko 20 km.

Brojni kulturno istorijski spomenici i druge atrakcije (Troja, Pergamon, Pamukale, Hijerapolis, Milet, Didim, Prijena) upotpunjuju turističku ponudu ovog modernog i dinamičnog grada.