Turska

Turska je država koja se prostire na dva kontinenta. Veći deo zemlje smešten je u u jugozapadnoj Aziji, a nekih 3% njene teritorije nalazi se u jugoistočnoj Evropi, tačnije jugoistočnom delu Balkanskog poluostrva. Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je čini zanimljivom turističkom destinacijom. Turska se graniči na zapadu sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom. Veći turski gradovi su Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Adana.

Turska obuhvata Crnomorsku, Egejsku i obalu Sredozemnog mora odlikuje klasična mediteranska klima sa toplim, žarkim letima i blagim kišovitim zimama, dok je istok zemlje pretežno planinski sa vrlo toplim letima i hladnim zimama i dosta snežnih padavina.

Poslednjih godina turizam je doživeo nagli uspon, a Turska se svrstala u najznačajnije svetske turističke destinacije. Danas je Turska prepoznatljiva po prelepim pejzažima, izuzetno bogatoj i burnoj istoriji, jedinstvenoj kulturi, spektakularnim građevinama, uređenim letovalištima poput Kušadasija, Bodruma, Alanji i luksuznim hotelima. Žamor uličnih prodavaca, pijačna vreva, šaroliki bazari, radnjice pune ručno rađenih tepiha prelepih boja i dezena, jeftinog zlata, kože i suvenira mame milione turista u zemlju osmeha i igre, mora i planina, a pre svega zemlju gostoljubivih i prijatnih ljudi.

Turska kuhinja je kombinacija kulinarske tradicije stanovništva nomadske prošlosti u srednjoj Aziji i mediteranske kuhinje. Meze – predjelo (kao i u Srbiji). Šiš kebab su ražnjići na žaru. Doner kebab su komadi jagnjetine čvrsto nabijeni na ražanj. Ratluk je poslastica od datula, meda, ruže, jasmina ili oraha. Obično se konzumira uz ili nakon turske kafe. Raki je tursko žestoko piće koje pobeli kada se pomeša sa vodom, te se naziva „lavlje mleko“. Obično se pije uz meze. Ayran je osvežavajuće piće od jogurta. Turska kafa i čaj su sastavni deo turske tradicije.

Glavni grad Ankara Populacija 73.722.988
Jezik Turski Pozivni broj +90
Valuta Nova turska lira Internet domen .tr
Vremenska zona UTC +2 Struja 220 V