Majorka

Majorka je poznato kao najveće, najlepše i najegzotičnije ostrvo Španije. Ovo ostrvo je smešteno u Sredozemnom moru i zajedno sa Ibicom, Menorkom i Formenterom čini grupu Balearskih ostrva. Prelepe peščane plaže, bistro plavo i toplo more, skrivene lagune, borove šume i drvoredi palmi, savršena klima, odličan odmor i jos bolja zabava u poznatim letovalištima samo su deo čari ovog jedinstvenog ostrva. Glavni i najveći grad ostrva Majorke je Palma – dragulj među sredozemnim gradovima.

Plaže iz snova, toplo more, odlična mesta za izlazak i kupovinu, ali i brojne znamenitosti koje treba da se obiđu su dovoljni razlozi sve većeg broja turista željnih da osete jedinstveni mediteranski duh koji se oseća u svakoj pori ovog mondenskog grada. Mnogobrojni hoteli i bučne diskoteke su na Majorci sasvim uobičajena pojava. Međutim, u unutrašnjosti ovog fascinantnog španskog ostrva ima živopisnih gradića sa tradicionalnom arhitekturom, ali i tajanstvenih pećina i šumovitih brda na koje civilizacija nije ostavila traga. Ostrvce Karbera, južno od Majorke, pretvoreno je u nacionalni park.

Majorka, najveće ostrvo u arhipelagu, uživa ugled mesta na kome su se nekada odmarali poznati umetnici kao kompozitor Frederik Šopen i spisateljica Žorž Sand, a danas glavni turisti dolaze iz zapadne Evrope, pre svega Nemačke.

Znamenitosti:

 • Stari grad, Gotska katedrala, arapsko kupatilo, palata Almudaina, palata Kan Olesa, Lonja, zamak Bellve (Palma de Majorka), fabrika bisera i nakita (Manakor), selo Valldemosa.

Letovališta:

 • Palma de Majorka – prestonicu i najveći grad Balearskog arhipelaga osnovali su Rimljani. Nekada je grad bio opasan utvrđenjima koja se do danas nisu u celosti održala. U gradu, koji danas broji više od 500.000 stanovnika, nalaze se mnogobrojne stare građevine u samom centru prema obali. Stari deo grada ima uske krivudave ulice i u njemu se nalaze palate iz XVI i XVII veka. U ovom mondenskom gradu luksuznih hotela, vila i predivnih plaža, sve je podređeno gostima za savršen odmor i dobru zabavu. Veliku pažnju turista privlači i čuveni kazino „Paladium“ u Palmi. Na deset minuta od Palme nalazi se veoma posećen Marineland. To je mesto na kome najbolji delfini, morski lavovi i papagaji izvode veoma atraktivne predstave. Akvarijum sa ajkulama i tropskim ribama, pingvini, flamingosi, kavez sa pticama i „kuća“ guštera, polinezijska bašta, dečije igralište, kafeterija i plaža, samo su deo ponude koju pruža i nudi ovo mesto. Međunarodni aerodrom „Son Sant Žoan” je udaljen oko 8 kilometara od grada Palme i jedan je od najvećih i najprometnijih aerodroma Mediterana.
 • Palma Nova je izuzetno popularno letovalište, i uz susedni Magaluf, je najveće letovalište okruga Kalvija. Nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva, udaljeno je oko 15 km zapadno od Palme i internacionalnog aerodroma, Son Sant Žoan. Ima prelepe, dugačke, peščane plaže, raznovrsne sadržaje na vodi, veliku ponudu restorana, barova i kafića. Mirnije je mesto u odnosu na Magaluf, pogodno za porodice sa decom.
 • Magaluf je letovalište koje se nalazi pored mesta Palma Nova i uz njega je najveće letovalište okruga Kalvija. Krase ga peščane plaže, bistro more, odiše izuzetnom atmosferom i zabavom. Ima ogromnu ponudu restorana, kafića i barova. Dinamičniji je u odnosu na Palma Novu i pogodniji je za mlade koji su željni dobrog provoda i zabave.
 • Kala Major je popularno letovalište koje se nalazi na samo 5 km od Palma de Majorke. Krase ga prelepe peščane plaže, bistro i čisto more kao i obilje zabavnih sadržaja.
 • Kan Pastilja je letovalište Majorke na samo 2.5 km od internacionalnog aerodroma, Son Sant Žoana, oko 8 km istočno od glavnog grada Palme i oko 4 km od popularnih letovališta Arenala i Plaja de Palme. Kristalno čisto, tirkizno more i lepe peščane plaže su ono što čini draž ovog mesta. Ovo letovalište nudi i raznovrsne zabavne sadržaje kako za decu tako i za odrasle, a mladi željni noćnog života, diskoteka i izlazaka će svoje zadovoljenje pronaći u obližnjem Arenalu.
 • Plaja de Palma je letovalište sa 6 km dugom peščanom obalom koja se pruža od Kan Pastilje na zapadu do Arenala na istoku. Nalazi se na oko 10 km od Palme i na oko 5 km od internacionalnog aerodroma, Son Sant Žoana. Popularno je zbog kristalno čistog tirkiznog mora i dugih peščanih plaža.
 • Arenal je letovalište na oko 10 km od Palme i oko 5 km od internacionalnog aerodroma, Son Sant Žoana. Arenal je pre svega popularan po dinamici noćnog života, diskotekama i barovima koji se pružaju na svakom koraku. Ovo letovalište ima i prelepe peščane plaže i čisto more. Preporučuje se mladima koji su željni noćnog provoda.

Zanimljivosti:

 • U avgustu se u luci Palma de Majorke održava čuvena „kraljevska regata“ sa jedrenjacima čije su posade sa svih krajeva naše planete. Na Majorci je jedna od najskupljih marina na svetu, „Port Portals „.
 • Španski kraljevski letnjikovac „Marivent“ nalazi se na Majorci, a kralj Huan Karlos I letuje na Majorci svakog avgusta.
 • Stvar je prestiža posedovati nekretninu na ovom biseru Mediterana. Tako luksuzne vile i apartmane danas poseduju Ketrin Zita-Džons i Majk Daglas, Klaudija Šifer, Filipe Gonzales, Boris Beker, Mihael Šumaher, Ana Ivanović, kao i Rafael Nadal, koji je rođen na Majorci.

Probajte:

 • Paelju sa morskim plodovima začinjenu šafranom, zatim Frit mallorquí (vrsta jagnjeće sarme) i Sopes Mallorquines (supa sa mesom i pečurkama), kobasicu Sobrassada, koja najviše podseća na kulen, kao i Ensaïmada – pecivo sa mesom koje ima dugu tradiciju na Majorci.