Costa Brava

Costa Brava u prevodu „divlja obala“ je naziv sredozemne obale severoistočne Španije, koja se prostire od grada Blanesa na jugu do francuske granice na severu u dužini od 200 km. Ovaj predeo karakterišu visoke stenovite obale, koje se strmo spuštaju ka moru. Naziv Kosta Brava ovoj oblasti dao je pesnik Feran Aguljo 1908. godine. Međutim, ova obala nije toliko divlja i nepristupačna, iako naziv tako kaže. Priroda u ovom predelu, za koji su karakteristične živopisne stene i peščane plaže, postala je žrtva turističkog razvoja.

Tursitički bum koji je ova regija doživela zadnjih decenija za rezultat ima mnoštvo letovališta prepunih hotela, restorana, taverni, radnji, a talasi turista svake sezone dolaze na Costa Bravu. Najpoznatije i najveće letovalište Costa Brave je Ljoret de Mar, centar zabave i noćnog provoda na ovom delu Mediterana. Pored brojnih letovališta i prekrasnih plaža, horde turista u ovu regiju privlače i brojne druge atrakcije. Glavni grad Katalonije, koji se nalazi na samo 90 km od Ljoreta, zatim Figeras – rodno mesto i muzej jedinstvenog Salvadora Dalija, zatim brojni zabavno rekreativni sadržaji u okolini poput aqua parka „Water Land“ u Ljoret de Maru ili nešto udaljeniji zabavni park „Port Ventura“ čine ovaj deo Mediterana jednim od najatraktivnijih i najposećenijih u svetu. Pored Ljoret de Mara, poznatija letovališta su Blanes, Tossa de Mar i Platja d Aro.

Costa Maresme (Kosta Maresme) je primorska regija, smeštena južnije od Costa Brave, udaljena oko 60 km od Barselone, okružena brdima sa prelepim peščanim plažama i ribarskim selima. Ono sto ovu regiju čini mestom za uživanje je svakako divno, kristalno i čisto mediteransko more. Turizam je glavni izvor prihoda ove regije i onima koji žele da je posete nudi kvalitet i odličnu uslugu. Poznatija mesta za odmor u ovoj regiji su Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar.

Znamenitosti:

  • Kadakes, ruševine Ampurijasa, Muzej Salvadora Dalija (Figeras), Ampurija Brava, prirodni rezervat Montseni, ostrvo Medas, zaliv Rosas, rt Kreus

Letovališta:

  • Lloret de Mar, „cvet na moru“ ili „grad lovora“ (od latinskog lauretum), je najpoznatije letovalište Kosta Brave i jedno od najposećenijih u Španiji. Nalazi se u centralnom delu turističke regije Kosta Brava, na obali Mediterana. Smešten je na oko 90 km od Barselone, sa kojom je odlično povezana svim vidovima javnog prevoza. Osnovan 70-ih godina posle Frankove vlasti, ovaj grad danas predstavlja važan deo Costa Brave. Srednjovekovna tvrđava koja se nalazi na kraju grada predstavlja simbol Ljoreta, ali mnogi smatraju da je to bronzana statua. Veliki broj noćnih klubova, barova, diskoteka, radnji, restorana privlači turiste svih uzrasta, a najviše mlađu populaciju iz cele Evrope. U toku letnje sezone, teško je pronaći slobodno mesto na plažama, a u noćnoj šetnji po obali atmosfera je kao na čuvenoj Kopakabani. Ljoret de Mar ima nekoliko peščanih plaža, odakle svakodnevno kreću brodići na izlete do susednih mesta i interesantnih lokacija. Atrakciju grada predstavlja i aqua park „Water Land“ u blizini.
  • Calella (Calelja) je poznato letovalište u Kataloniji u regiji Costa Maresme. Ovaj moderan gradić je samo 55 kilometara severno od Barselone, a more i uređene plaže ga čine biserom ove regije. Stari deo grada, zadržao je dosta od prvobitnog šarma – uske kamene uličice, stare zgrade i spomenike kao i tradicionalni način života. Sa odličnim izborom vodenih sportova i zabava na plažama, internacionalnim restoranima i bogatim noćnim životom, ovo je destinacija koju rado biraju kako tinejdžeri tako i porodice sa decom. U toku sezone organizuju se igre na plaži, razne aktivnosti za decu, mnogobrojni sportovi na vodi. Stari deo Calelle svakako vredi posetiti i prošetati uskim uličicama, gde možete osetiti ukus “prave Španije” u tapas barovima i restoranima koji služe mnogobrojne lokalne specijalitete.
  • Malgrat de Mar je još jedno od prelepih letovališta Katalonije. Izuzetne peščane plaže, prelepo more i mir u ovom letovalištu privlače mnogobrojne turiste koji dolaze na odmor, porodično. Povezano je sa Santa Suzanom, a od Barselone je udaljeno oko 50 km sa kojom je povezano redovnom železničkom linijom.
  • Santa Suzana je letovalište sa dugačkom peščanom plažom, brojnim hotelima sa jedne strane i kristalno čistim morem sa druge strane. Povezano je sa Malgrat de Marom, a od Barselone je udaljeno oko 50 km sa kojom je povezano redovnom železničkom linijom.
  • Blanes je letovalište sa prelepom peščanom plažom dugom oko 4 km i kristalno čistim morem. Udaljeno je oko 10 km od Ljoret de Mara i oko 60 km od Barselone sa kojom je povezano redovnom železničkom linijom.

Zanimljivosti:

  • Tokom letnje turističke sezone, broj ljudi (domaćeg stanovništva i turista) u Ljoret de Maru često dostiže 200.000.
  • Salvador Dali, jedan od najznačajnijih slikara 20. veka, ceo svoj životni vek proveo je u Kataloniji. Rođen je u Figerasu 1904., živeo u obližnjem seocetu Kadakesu skoro do smrti, a umro je u Figerasu 1989. godine. Dalijev muzej u Figerasu smatra se jednim od najposećenijih muzeja u Španiji.
  • Rt Kreus je ozloglašen među mornarima zbog mnogih opasnih hridi u okolini.

Probajte:

  • Iz Katalonije potiču najbolji sosovi poznati širom Španije. Sosovi su ključni sastojak katalonske kuhinje, zasnovanoj najvećim delom na pirinču, živini i ribi. Sofrito je apsolutno najpoznatiji sos Katalonije, ali tu su i samfana (napola skuvana mešavina patlidžana, paradajza i paprika), pikada (sos od belog luka, peršuna i pečenih badema), ali-oli (klasična mediteranska mešavina maslinovog ulja i belog luka koja se muti dok ne postane kremasta) ili romesko, nazvan po vrsti paprike od koje se pravi.