Španija

Španija se nalazi na jugozapadu Evrope i zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Od ostatka Evrope je odvojena planinskim vencem Pirineji, izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean, a deo njene teritorije su i dva fantastična arhipelaga, Balearska i Kanarska ostrva, kao i dva španska grada Seuta i Melilja na severu Afrike. Po veličini teritorije treća je zemlja u Evropi. Kraljevina Španija broji oko 44 mil. stanovnika od kojih su 73% Španci, 16.5% Katalonci, 8% Galjegi (Galicija), 2.5% Baski. Glavni grad je Madrid sa oko 3 miliona stanovnika i već dugo godina je važan kulturni centar Evrope, kao i industrijski centar Španije.

Zemlja bogate istorije, šarolikih pejzaža, prelepih gradova i spomenika, fenomenalnih plaža i odličnog provoda, karakteristične kulture, temperamentnih ljudi i primamljive kuhinje… zemlja u kojoj svaka regija predstavlja svet za sebe… zemlja fascinacije, u kojoj su živeli i radili Pikaso, Velaskez, Goja, Dali, svoja čuvena književna dela pisali Servantes i Lorka, i u kojoj su nastala magična arhitektonska zdanja Gaudija i Kalatrave. Danas je Španija svetska top destinacija i treća najposećenija zemlja sveta sa 57,3 miliona inostranih turista godišnje. Klima Španije je veoma raznovrsna zbog neujednačenosti reljefa. Na jugu i istoku zemlje preovlađuje sredozemna klima, koju karakterišu duga i topla leta, blage zime. Sredozemna obala Španije ima najviše sunčanih sati u Evropi. Severozapadni deo Španije ima znatno svežiju klimu, a unutrašnjost zemlje kontinentalnu.

U španskoj kuhinji dosta se koristi meso. Piletina, ćuretina i zečetina se koriste u mnogim jelima, a mesni proizvodi poput kobasica i salama vrlo su popularni kod Španaca, naročito one ljute i začinjene. Paelja, jelo poreklom iz Valensije, danas je obeležje cele Španije. Vrlo je slična rižotu i pravi se u velikom broju različitih oblika. Sangrija, voćni punč koji se može spremati na veliki broj različitih načina, poznat je na svim svetskim meridijanima.

Znamenitosti: Plaza Major, Palasio Real, muzej Prado (Madrid), Sagrada Familia, muzej Picaso, La Rambla (Barselona), Eskorial, Toledo, Figeras,  gradovi Andaluzije (Sevilja, Kordoba, Grenada)

Zanimljivosti:

  • Sa prosečnom nadmorskom visinom od 600 metara, Španija je druga najviša zemlja u Evropi, nakon Švajcarske. Madrid je najviša i najsunčanija prestonica Evrope.
  • Nacionalni ples Andaluzije i cele Španije je flamenko, a njegov najčuveniji simbol je lepa junakinja iz opere Žorža Bizea – Karmen.
  • Rt Kreus, u blizini granice sa Francuskom, ozloglašen je među mornarima zbog mnogobrojnih opasnih hridi u moru.
  • Gradić Ronda u blizini Malage mesto je gde su nastale borbe sa bikovima, a Fransisko Romero od Ronde (1700-1763) i do danas nosi slavu najboljeg toreadora svih vremena.
  • Salvador Dali (1904-1989), jedan od najznamenitijih i najekscentričnijih slikara 20. veka, snimao je i filmove među kojima su najpoznatiji „Andaluzijski pas“ (1929.) i „Zlatno doba“.
Glavni grad Madrid Populacija 46.030.109
Jezik Španski Pozivni broj +34
Valuta Euro Internet domen .es
Vremenska zona UTC +1 Struja 220 V