Sicilija

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Italije i celog Mediterana, zbog svoje istorije duge 3.000 godina, očaravajuće prirode, bogate kulturne baštine i živopisnih sela i gradova. Sa severne strane ostrva nalazi se Tirensko more, dok je sa istočne strane Sicilija od kopnene Italije odvojena Mesinskim moreuzom. Na istočnoj strani ostrva nalazi se i Jonsko more, dok je na jugozapadu Sicilija od Afrike odvojena Sicilijanskim prolazom.

Sa kulturne i istorijske tačke gledišta, Sicilija se veoma razlikuje od kontinentalnog dela Italije. Vekovima je ostrvo bilo u rukama raznih gospodara, a brojni kulturno-istorijski spomenici, ostali kao svedoci, pridaju Siciliji jedinstven karakter, koji se uočava na zgradama i dekorativnim predmetima, u njihovom jeziku, običajima i lokalnoj kuhinji. Burna istorija uticala je na osobine Sicilijanaca. Oni su međusobno odani, ljubazni i pomalo distancirani prema strancima, poseduju kult porodice, dosetljivi su i lako se prilagođavaju raznim situacijama. Ovakav mentalitet i individualizam Sicilijanaca doprineo je pojavi tajnih organizacija na ostrvu, poznate sicilijanske mafije.

Danas, Sicilija predstavlja ostrvo najbogatije istorije Mediterana. Dovoljno je spomenuti katedralu romanske gotike u Mesini, fasade predivnih kuća plemića i dvoraca u prestonici Palermu, Kataniji ili Sirakuzi, antičko odmaralište Taormina, hram Herkula. Sem toga, Sicilija privlači i svojom neobičnom lepotom. Vulkan Etna jedan je od malobrojnih aktivnih vulkana u Evropi. Njegova okolina, obrasla borovima i eukaliptusima, idealno je mesto za nezaboravne šetnje. Poseban utisak ostavlja pogled u dubine kratera sa vrha vulkana.

Zanimljivosti:

  • Legenda kaže da je šestog dana, završavajući stvaranje zemlje, Bog toliko bio zadivljen lepotom koju je stvorio, da je uzeo svet u ruke i poljubio ga. To mesto na koje je spustio svoje usne, bila je Sicilija.
  • Čuveni orator Ciceron (100-43 godine pre n.e.) rekao je da je Sirakuza najlepši i najveći grad koji su Grci osnovali.
  • Nemački pisac Gete dok je boravio u Italiji rekao je “Bez Sicilije, Italija je kao bez duše. Sicilija je ključ svega“.
  • Najčuvenija knjiga o prestonici Sicilije je bestseler Edmonda Šarl-Rua „Da zaboraviš Palermo„, objavljen 1966.
  • U sicilijanskim selima Forza d’Agro i Savoka sniman je legendarni film “Kum”. Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu se snimala poznata scena venčanja i bar “Viteli” u kojem je snimio legendarnu scenu prosidbe Al Paćino, danas su nezaobilazne atrakcije turista i ljubitelja ovog remek-dela filmske umetnosti.

Sicilijanska kuhinja je jedna od nastarijih i najsvestranijih kuhinja u Italiji. Tipično predjelo su Arancini, male pečene kuglice pirinča s hlebnim mrvicama, ili Sfincione, lokalni oblik pice. Tipična testenina iz Palerma je Pasta con le sarde tj. testenina sa sardinama. Iz Catanije dolazi Pasta alla Norma nazvana po poznatoj Bellinijevoj operi. Sicilijanski sirevi su ragusano i pecorino siciliano. Sicilijanska čokolada, posebno ona iz Modice, priprema se po tradicionalnim receptima s puno egzotičnih začina što daje čokoladi jedinstveni ukus. Čuveni su sicilijanski sladoled, kasato torta, proizvodi od meda, badema i pistaća.

Danas se na Siciliji uzgaja egzotično voće, kao što su pomorandže, kivi, mango i banane. Tradicionalno uzgajanje vinove loze omogućava proizvodnju vrlo cenjenih i kvalitetnih vina, od kojih su najpoznatija Marsala, Moscato di Pantelleria, Nero d’Avola, Etna…