Rimini

Rimini je popularno italijansko letovalište na obali Jadranskog mora. Ovaj grad, sa oko 150.000 stanovnika, nalazi se u pokrajini Emilija Romanja i centar je istoimenog okruga. Od Republike San Marino udaljen je oko 25 km, što pored prijatnog letovanja daje i mogućnost poludnevnih izleta i dobrog šopinga. Rimini je grad čuvenog Federika Felinija. Istorijski centar grada predstavlja Rimini kao grad umetnosti. Antičke ulice dizajnirane od strane starih Rimljana, impresivna utvrđenja i šarmantne renesansne zgrade reprezentuju grad.

Rimini je poznato italijansko letovalište na obali Jadranskog mora, koje ima 15 kilometara prelepih peščanih plaža sa najkompletnijom ponudom sadržaja u Evropi i preko 1.400 lokala, diskoteka, kafića, pabova, noćnih klubova, restorana i hotela.

Najpoznatije kupalište Riminija je La Marina, a atrakcije letovališta svakako su popularni Delfinarijum, vodeni park Akvafan i tematski park Fiabilandia.

Rimini je podeljen na nekoliko delova (svi se nalaze na istoj plaži): Marina – centar Riminija, San Giuliano – udaljena je od centra Riminija oko 1 km, Rivazzura – udaljena je od centra Riminija oko 6 km, Miramare – udaljen je od centra Riminija oko 7 km i Riccione – udaljen je od centra Riminija oko 12 km. Svi ovi delovi Riminija su povezani sa centrom gradskim prevozom.

Atrakcije u istorijskom centru:

Arco d’Augusto (Avgustova kapija), najstariji preživeli Rimski slavoluk na svetu podignut je 27. godine stare ere. Njime je obeležena rekonstrukcija poslednje deonice puta Via Flamina (Rim – Rimini), koji je tada bio najvažniji drum od Rima ka severu. Slavoluk je podignut u čast Oktavijana Avgusta koji je zaslužan za generalnu rekonstrukciju puteva na tlu današnje Italije.

Tempio Malatestiano (Hram Malatesta) iz 14. veka, je glavna crkva u Riminiju, koju lokalci najčešće zovu il Duomo. Prvobitno je bila posvećena San Frančesku, a novo ime je dobila u 15. veku po plemiću Sigismondu Malatesta, koji je naručio rekonstrukciju crkve. Pretpostavlja se da je freske centralne apside (svoda) oslikao Đoto.

Ponte di Tiberio ili Ponte d’Augusto (Tiberijev / Avgustov most) preko reke Marecchia (Marekija) je jedan od simbola Riminija, i sastavni je deo gradskog grba. Sastoji se od pet polukružnih lukova širine oko 8 metara. Sagrađen je od kamena iz Istre, a izgradnja je započeta 14. godine za vreme vladavine Oktavijana Avgusta, a završena 20. za vreme Tiberija, pa odatle nosi ime oba imperatora.

Amfiteatar iz 2. veka ima arenu veličine 73 x 44 metara, i može da se meri sa najvećim rimskim amfiteatrima. Dok je bio u upotrebi mogao je da primi 15.000 gledalaca.

Chiesa San Giuliano Martire (Crkva mučenika San Đilujana) iz 16. veka poznata je po slici Đulijana koju je izradio venecijanski renesansni slikar Paolo Varonese.

Palazzo dell’Arengo e del Podestà iz 1204. je sedište sudske vlasti i gradske uprave.