Tasos

Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskom moru udaljeno 8 km od obale Grčke Makedonije. Ovo slikovito ostrvo, skoro savršenog kružnog oblika, idealna je destinacija porodica, zaljubljenih parova, ljubitelja netaknute prirode.

Gusta borova, kedrova i hrastova šuma, nepregledne plantaže maslina, plavetnilo mora, blistavo beli mermer, brojna arheološka nalazišta, planinska sela u unutrašnjosti građena u tradicionalnom grčkom stilu, puste peščane plaže sinonim su za grčko ostrvo Tasos.

Glavni grad i luka „Zelenog dijamanta Egeja“ je Limenaspredstavlja glavno letovalište, iako na ostrvu postoji još niz interesantnih mesta sa fantastičnim plažama u predivnom prirodnom okruženju pogodnih za odmor bez buke i gradske vreve. Ukoliko ste se tokom odmora uželeli grada, jednodnevni izlet do Kavale je  svakako preporuka.

Znamenitosti:

  • Amfiteatar, antička Agora, Akropolj, Arheološki muzej (Limenas), svetilišta Posejdona i Dionizija, Manastir Arhangela Mihaila

Letovališta:

  • Limenas – glavni grad ostrva s lepim plažama (Glifada, Makriamos, Nisteri, Papalimani) i bogatim arheološkim nalazištima. Stari i novi delo grada, mnogobrojne taverne sa izuzetnim jelima, bogat noćni život i prelepi hoteli učiniće vaš boravak nezaboravnim.
  • Potos – posećeno mesto s organizovanom plažom i dobrim noćnim životom. U blizini se nalazi naselje Sveti Antonije s luksuznim hotelima i predivnim plažama. Malo dalje nailazi se na plažu Rosogremos s čistim peskom, plitkom i čistom vodom.
  • Limenaria – lepo primorsko mesto s čuvenim plažama Tripiti i Metalia. Mnogobrojni hoteli, barovi, taverne, restorani i prodavnice poklona zadovoljavaju potrebe svakog posetioca.

Zanimljivosti:

  • Ostrvo Tasos je poznato i po vrhunskom vinu, a istorija beleži da je Kleopatra svake godine slala brodove po vino sa Tasosa. Meštani su toliko ponosni na svoje vino da se čak i kunu u njega, pa ne treba da se čudite ako čujete izreku „Tako mi vina sa Tasosa“.
  • Tasos je u antičko vreme bio poznat po rudnicima zlata, vinu, koštunjavim plodovima i trgovini.
  • U mestu Iris, nadomak Limenarije,  nalazi se fabrika zlata u kojoj se može  pronaći atraktivan nakit od belog i žutog zlata, sa cirkonima ali i brilijantima.
  • U manastiru Svetog Arhangela Mihaila čuva se jedan od klinova kojim je Hrist proboden na raspeću.

Probajte:

  • grčki burek „Bugatsku“ sa kremom, med od borovih iglica, čuvena vina sa Tasosa.