Egipat

Egipat spada u red najpoznatijih i najatraktivnijih svetskih turističkih destinacija. Za putovanje u prošlost, turistima nije potreban vremeplov… Dovoljno je da spakuju kofere i otputuju u zemlju mistike, gde će se naći u čudesnom svetu čuvenih faraona, piramida i hijeroglifa. Egipat, postojbina jedne od najstarijih civilizacija sveta, nalazi se na dva kontinenta. Većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije.

Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu je okružen Sredozemnim morem, a na istoku se graniči sa Izraelom i Gazom i izlazi na Crveno more. Egipat se prostire uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku. Nalazi se u suptropskom pojasu, obuhvata istočni deo Sahare, sa nizijama zapadno od Nila i planinskim uzvišenjima na istoku.

Piramide, brojni hramovi i muzeji, nepresušne priče o faraonima, predivno Crveno more, ronjenje, interesantan noćni život, zatim fascinantne metropole Kairo i Aleksandrija, luksuzna letovališta i hotelski kompleksi, romantična krstarenja Nilom i srdačnost na svakom koraku razlozi su posete više miliona turista iz čitavog sveta.

Klima Egipta je subtropsko-pustinjska s prelazom na sredozemnu u primorju Sredozemnog mora. Leta odlikuju velike vrućine, koje rastu kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje. Sezona turističkih poseta Egiptu je tokom čitave godine.

Znamenitosti:

 • Gradovi Kairo i Aleksandrija, Piramide i Sfinga u Gizi, Teba, Memfis, Hram Karnak, Dolina kraljeva u Luksoru, Hram Abu Simbel, Abu Mena, Suecki kanal, Manastir Sv. Katarine (Sinaj).

Letovališta:

 • Hurgada je biser Egipatske obale, egipatsko letovalište na Crvenom moru koje turisti iz puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Ima oko 250 hiljada stanovnika ali u ovom turističkom mestu živi i oko 10 hiljada stranaca koji se većinom bave turizmom. Hurgada se nalazi oko 5 sati vožnje južno od Kaira. Prostire se na više od 50 km obale. Novosagrađeni hoteli koji svojom lepotom oduzimaju dah, u kombinaciji sa lokalnim načinom života daju pravu sliku Egipta. Crveno more  jeste pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem. Idealna pozicija grada Vam nudi mogućnost raznovrsnih izleta.
 • Šarm el Šeikh mondensko letovalište u Egiptu, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu Sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Povoljna klima i izuzetan geografski položaj uticali su da ovo letovalište izraste u jedno od najlepših i najpopularnijih ne samo u Egiptu, već u ovom delu sveta. Obalu Šarm el Šeikha, dugu 15 km, čine tri koralna zaliva: Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay. Okružena je beduinskim naseljima, planinama i pustinjom. Fascinantne plaže i čudesni svet pod vodom čine ga veoma privlačnim za turiste.

Zanimljivosti:

 • Kamen iz Rozete (otkriven u gradiću Rozeta, istočno od Aleksandrije) postao je čuven zbog trojezičnih natpisa koje je 1822. god rastumačio francuski arheolog Šampolion čime je postavljen temelj dešifrovanju hijeroglifskog pisma.
 • Arheološka otkrića iz 1980. dokazuju da su Egipćani znali za tehniku štampanja još za vreme dinastije Fatimida, tj. 4.000 godina pre Evropljana.
 • Samo 4% površine Egipta je naseljeno ili obradivo. Život je skoncentrisan u par oaza, pre svega u dolini Nila. Od ove reke zavisila je vlast faraona, od nje zavisi i život današnjeg Egipta.
 • Kairo, prestonica Egipta, broji 18 miliona stanovnika i predstavlja najveći grad Afrike i Bliskog Istoka. Predstavlja centar arapskog sveta.
 • Svetionik na ostrvu Faros, kod Aleksandrije, visok 135 m, predstavljao je najveću građevinu antičkog sveta i jedno od 7 svetskih čuda. Na njegovom vrhu nalazila se Posejdonova statua, srušena u zemljotresu u 14. veku.

Egipatski specijaliteti:

 • Foul jelo od graška
 • Sarmice od vinovog lista
 • Prženi golub
 • Patlidžani na žaru
 • Kebab
 • Kahwa – jaka, gorka kafa
 • Shay bil na’na’ -čaj od mente
 • Aswanli – tamno pivo
 • Zibib -alkoholno piće s aromom anisa
Glavni grad Kairo Populacija 80.085.862
Jezik Arapski Pozivni broj +20
Valuta Egipatska funta Internet domen .eg
Vremenska zona UTC +2, UTC +3 Struja 220V