Nesebar

Nesebar je danas značajno turističko odredište i letovalište sa dosta velelepnih hotela i velikim „Sunčevim Bregom“ koji se nalazi nekoliko kilometara severno uz obalu. Nesebar predstavlja najveću turističku oblast na bugarskom primorju sa preko 600 hotela sa preko 200 000 kreveta.

Nesebar predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta na Crnom moru Bugarske obale (Na bugarskom jeziku: Черноморие, Chеrnomoriе). Najveću atrakciju ovog predivnog primorskog mesta predstavlja stari grad (9000 godina), smešten na malom poluostrvu. Najveći broj starih građevina je iz peroida između 11. i 14. veka, a skoro sve crkve su urađene tzv. „pitoresknim“ stilom, sa zidovima ukrašenim stubovima, keramičkim ornamentima i lukovima. Fasade nekih crkava spadaju među najbolje očuvane na Balkanu i ostavljaju posetioce bez daha. Najstarija je crkva Svetog Jovana Krstitelja iz 10. veka. Nesebar je UNESCO uvrstio u spisak  Svetske kulturne baštine 1983 godine. Danas je starom gradu vraćena originalna, romantična atmosfera uskih uličica, malih trgova, dvospratnih kuća, čiji je donji sprat urađen u kamenu, a gornji u drvetu. Posetioci ovog čarobnog mesta mogu da se opuste u nekoj od brojnih taverni, pabova i kafića.

Na prostoru Nesebara preovladava mediteranska klima. Leta su veoma topla, a zime blage sa malim brojem padavina. Prosečna godišnja temperatura iznosi 12, 7 stepeni celzijusa.