Bugarska

Turizam u Bugarskoj doživljava ekspanziju u 21. veku, kada su na primorju izgrađeni brojni hoteli i kompleksi, kojima Bugarska ozbiljno počinje da konkuriše turistički poznatijim komšijama poput Grčke i Turske. Istočnu obalu Bugarske, dugu 380 km, zapljuskuje Crno more. Mirna i čista voda, ali nešto manjeg saliniteta, plave boje sa dnom koje se postepeno spušta ka dubini, su glavne karakteristike Crnog mora. Po legendi, dobilo je naziv zbog čestih brodoloma koji su se dešavali u prošlosti, a po drugoj teoriji zbog velikih dubina i tamne boje u središtu ovog mora.

Duge, čiste i uređene pesčane plaže su nagrađene od EU sa plavom zastavom, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Sa svojom milenijumskom istorijom, 160 manastira, 400 hiljada istorijskih spomenika od kojih je 7 pod zaštitom UNESCO-a, brojnim letovalištima, Bugarska je odavno postala atraktivna turistička destinacija za goste iz cele Evrope, a posebno privlačna zbog ljubaznih domaćina i niskih cena.

Znamenitosti:

  • Hram Aleksandra Nevskog, crkva Sv. Đorđa (Sofija), stari deo Plovdiva, Rilski manastir, Belogradčik, stari deo Nesebra

Zanimljivosti:

  • Bogatstvo istorijskih građevina su bili razlog da UNESCO uključi Nesebar na spisak Svetske baštine 1983. godine.

Bugarska kuhinja je raznovrsna, slična srpskoj kuhinji, a većina specijaliteta priprema se u zemljanim posudama.  Najpopularnija su jela sa roštilja, riblji specijaliteti, specijaliteti od testa, razne salate… Bugarska kuhinja ne može da prođe bez začina od kojih se najčešće koriste beli luk, tucana paprika, peršun, mirođija pa čak i ruće po kojima je Bugarska poznata. Pored brojnih orijentalnih jela prisutnih i kod nas, ćufte, ćebapče, čorba od sočiva, bugarska banica, pita sa sirom, kao i bugarski jogurt i kiselo mleko su nešto što ne treba propustiti.

Glavni grad Sofija Populacija 7.351.234
Jezik Bugarski Pozivni broj +359
Valuta Lev Internet domen .bg
Vremenska zona UTC +2 Struja 220 V