Sarimsakli

Sarimsakli je najznačajnije letovalište u severnom delu turske obale, udaljeno od naše granice samo 790 km, te predstavlja najbliže tursko letovalište. Poznato je po najlepšim peščanim plažama na celom turskom priobalju. Dužina plaže je 15 km, a Sarimsakli krase i plantaže maslina, pistaća i vinove loze, i blizina borovih šuma. Ono što je veoma karakteristično za Sarimsakli i Ayvalik je vlažnost vazduha koja iznosi samo 0.5%, pa samim tim Sarimsakli predstavlja pravu vazdušnu banju i prvo je letovalište u Evropi po preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije.

Sarimsakli ima oko 7.000 stanovnika, od kojih se skoro 80%, u nekoliko navrata, naseljavalo sa naših prostora.  “Govori srpski da te ceo Sarimsakli razume” kažu svi koji su letovali ovde.

Oko 7 kilometara od letovališta, odnosno petnaestak minuta vožnje dolmušima (minibusevi), koji polaze na svakih 5 minuta, nalazi se trgovački i kulturni centar oblasti – Ajvalik. Ovo je mesto gde se pre svega može dobro trgovati. Pijačni dan je četvrtak, a pijaca u Ajvaliku izgleda baš onako kako biste zamislili tursku pijacu.

Preko puta Sarimsaklija je grčko ostrvo Lesbos i još 23 ostrva, a svakodnevno se organizuju izleti do istorijskih mesta: Troja (170 km), Pergamon (65 km), Izmir (155 km) i Efes (250 km).