Bodrum

Bodrum je jedno od najpopularnijih i najprestižnijih letovališta turske obale. Nekadašnji antički Halikarnas prostire se na živopisnom poluostrvu Egejskog mora, okrenutom prema grčkom ostrvu Kos, između dva turska grada i letovališta – Izmira na severu i Marmarisa na jugu. Mesto rođenja Herodota, “oca istorije”, donedavno slikovito ribarsko seoce, poznato lovcima morskih sunđera, danas je mondensko letovalište i centar jedriličarstva u Turskoj.

Život u Bodrumu posvećen je pre svega zadovoljstvima, sunčanju i “ubijanju” vremena u vinskim podrumima (bodrum na turskom znači podrum). Bodrum predstavlja letovalište koje svojim plažama, lepotom mnogobrojnih zaliva, boemskim duhom i bogatom istorijom mami posetioce.

Na ulazu u luku dominira grandiozna tvrđava vitezova sa Rodosa iz 15. veka, posvećena Svetom Petru. Danas je u njoj Muzej podvodne arheologije, najveći u svetu takve vrste i jedini u Turskoj. U neposrednoj blizini gradske luke, nalaze se ostaci jednog od sedam svetskih čuda, mauzoleja u Halikarnasu, nekada monumentalne grobnice tadašnjeg vladara Mauzola, po kojem su kasnije mauzoleji i dobili naziv. Na drugoj strani zaliva nalazi se velika Otomanska kula, izgrađena 1775. godine s ciljem da pruži zaštitu brodovima turske imperije smeštenim u luci, a takođe i da odvraća napade pirata na gradsko stanovništvo, inače uobičajene u to doba. Poseban šmek Bodruma predstavlja i nekoliko vetrenjača na brdu iznad grada.

Bodrum važi za letovalište sa najboljim noćnim provodom na celoj turskoj obali. Prilog nazivu “grad zabave do zore” predstavlja nadaleko poznata ogromna diskoteka “Halikarnas”.