Antalija

Antalija je najveći grad i popularno letovalište sredozemne oblasti Turske. Cela antalijska regija je zaštićena od hladnih severnih vetrova Taurus planinama i ima karakterističnu mediteransku klimu, sa toplim suvim letima i umereno toplim kišnim zimama. Temperatura mora se kreće od 15 do 28 stepeni Celzijusa, a temperatura vazduha može da dostigne i 40 stepeni u julu i avgustu, mada su najčešće temperature do 35 stepeni. Antalija je poznata i po tome što ima 300 sunčanih dana godišnje.

Poput drugih turskih gradova, Antalija datira još iz grčkog i rimskog perioda, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta u okolini. Grad Antalija može se podeliti na dva dela: jedan moderan, koji podseća na evropski grad sa širokim bulevarima i luksuznim prodavnicama, i drugi, stari deo Kaleidži, smešten oko stare luke sa uskim ulicama prepunih starih kuća i zanatskih radnji. Simboli grada su Ataturkova statua i minaret, visok 37 m, koji dominira gradom. Marina ovog milionskog turskog grada, jedna od najlepših i najmodernijih u Mediteranu, predstavlja pravu turističku atrakciju sa brojnim restoranima, kafićima, klubovima i prodavnicama razne robe.

Obala Antalije duga je i raznolika: u centru grada je stenovita, u istočnom delu, u Lari, plaže su duge i peskovite, a na zapadnom delu plaža Konjalti je sitan šljunak i delimično pesak. Na plaži Konjalti nalazi se i Beach park, turska Ibiza, preko dana sa kafićima, koji se noću pretvaraju u diskoteke. Antalija ima mnogo noćnih klubova, diskoteka, restorana, šoping centara, kao i najveći Akva park, koji se nalazi u predgrađu Antalije.