Alanja

Alanja je grad i jedno od najpopularnijih letovališta u jugoistočnom delu Turske. Udaljena je od Antalije 135 km, gde se nalazi najbliži aerodrom. Smeštena je u velikom zalivu izmedju planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu. Klima Alanje je tipična mediteranska sa toplim letima i turističkom sezonom od marta do oktobra. Zime su tople sa malom količinom padavina, pa je veliki broj turista i u zimskom periodu.

Ovo staro gusarsko sklonište kao kruna uokviruje tvrđava iz XIV veka. Vijugave uličice sa neobičnim kućicama, vizantijska, freskama oslikana crkva Ayayorgi, nekoliko manjih džamija kao i veliki broj tornjeva prostiru se unutar zidina. U centru se nalazi osmougaona Crvena kula (Kizi Kule), simbol Alanje, interesantna građevina iz 1225. godine, pretvorena u Etnografski muzej.

Ono što Alanju izdvaja od ostalih turskih letovališta su beskrajno duge plaže sa obe strane grada, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život. Alanja ima dve velike plaže, Kleopatrinu i Alanja plažu. Obe su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite, ulaz na plažu se ne naplaćuje, a na njima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Brojni barovi, diskoteke i noćni klubovi čine ovo tursko letovalište idealnim za provod, te ne čudi zašto je “Majorka turske obale”, kako mnogi nazivaju ovaj grad, jedno od najpopularnijih mesta za odmor brojnih turista.